Hoe kun je vlees het beste ontdooien?

14 januari 2025 · door Tara

Wie regelmatig vlees koopt, zal dit zo nu en dan in het vriesvak van de koelkast bewaren. Dat is handig, want zo heb je altijd vlees in huis wanneer je er trek in hebt. Ga je vlees uit de vrieskist bereiden, dan zul je het wel eerst moeten ontdooien. Dit kun je doen op verschillende manieren. Wil je ook weten hoe je vlees het beste kunt ontdooien? Je leest het in deze blog.

Waarom bederft vlees?

Wanneer vlees verwerkt wordt, staat het bloot aan bacteriën die van nature in de lucht ronddwarrelen en op de gereedschappen en machines zitten die gebruikt worden bij het verwerken. Ook bevinden zich natuurlijke melkzuurbacteriën op het vlees. Wanneer we vlees gekoeld bewaren, gaan deze bacteriën in een soort winterslaap, om vervolgens bij het bakken en braden te sterven. Maar zouden we vlees op kamertemperatuur bewaren, dan vermenigvuldigen de bacteriën zich razendsnel en bederft het vlees. Overigens geldt dit voor alle voedingsmiddelen en niet alleen voor vlees.

Hoe kun je vlees ontdooien?

Kom je na een dag werken thuis en wil je het vlees uit de vriezer even snel ontdooien, dan zijn daar verschillende manieren voor. Hoe snel je vlees kunt ontdooien hangt wel af van het soort vlees en het formaat. Een complete kip kun je niet snel ontdooien bijvoorbeeld, maar een kipfilet wel. Laten we eens kijken naar de verschillende manieren waarop je kunt vlees ontdooien:

  • Vlees ontdooien buiten de koelkast: Vlees ontdooien buiten de koeling wordt afgeraden vanwege het gevaar op ziekmakende bacteriën. Omdat de micro-organismen zich op kamertemperatuur snel ontwikkelen, kun je zelfs een voedselvergiftiging oplopen. Hoe lang kun je vlees dan maximaal ontdooien buiten de koelkast? Het advies is om vlees nooit langer dan 2 uur buiten de koelkast te laten staan. Je vlees een uurtje op kamertemperatuur laten komen voordat je het bakt kan wel gewoon.
  • Vlees ontdooien in de koelkast: De meest hygiënische en beste manier om vlees te ontdooien en de smaken te behouden is in de koelkast. Hierbij leg je het vlees, rechtstreeks uit de diepvries, op een bord onder in de koelkast en dekt het af. Helaas is dit ook de langste methode. Hoe lang duurt vlees ontdooien in de koelkast gemiddeld? Afhankelijk van het formaat, duurt dit gemiddeld 8 uur tot wel een hele dag.
  • Vlees ontdooien in warm water: Ook vlees ontdooien in warm water wordt afgeraden vanwege de kans op bacteriegroei. Wel kun je het vlees in een afgesloten diepvrieszak in een bak met koud water leggen. Begint het water op kamertemperatuur te komen? Dan ververs je het water weer voor koud water. Deze methode is sneller dan ontdooien in de koelkast.
  • Vlees ontdooien in de magnetron: Vlees op de ontdooistand in de magnetron ontdooien is ook een veilige en snelle manier. Het nadeel is alleen dat je bij grote stukken vlees, de kans loopt dat de buitenkant van het vlees ontdooit en gaart, terwijl de binnenkant bevroren blijft.
  • Vlees ontdooien in de oven: Heb je geen grote stukken vlees? Dan kun je het ook op een temperatuur van 70 graden in de oven ontdooien. Ook hier geldt, bij grote stukken vlees gaart de buitenkant en is de binnenkant nog te koud om te garen. Een alternatief is dan het vlees in kleinere stukken te snijden.

Hou er ook rekening mee dat je de vleessappen zoveel mogelijk wilt bewaren tijdens het ontdooien. Zo voorkom je dat het vlees uitdroogt en minder lekker smaakt. Ook hiervoor werkt de koelkast methode het beste. Wil je meer tips over het ontdooien en bereiden van vlees? Vraag het aan een slager in de buurt. Je vindt de dichtstbijzijnde slagerij, via de listings op deze website.

Vlees bewaren Vlees ontdooien