Krijg je mensen te eten, of wil je eens een bijzonder stuk vlees bereiden? Dan is rosbief een mooie optie. Het is een mooi, groot stuk vlees dat lekker feestelijk staat op tafel. Misschien schrikt zo’n flink stuk vlees je een beetje af, maar rosbief klaarmaken is makkelijker dan je denkt en kan op verschillende manieren. Benieuwd hoe je rosbief het beste kunt klaarmaken? Je leest er alles over in deze blog.
Wat is rosbief eigenlijk?
De zondagmiddaglunch wordt door veel Britten traditiegetrouw gebruikt om een klassieke Sunday roast op tafel te zetten. De hele familie komt dan bij elkaar om samen te brunchen, met als hoogtepunt een groot gebraden stuk rundvlees: de roast beef. Rosbief is een mager stuk spiervlees dat afkomstig kan zijn van de dunne lende, de muis, de bil, het bloemstuk of het staartstuk van een rund. Het vlees hoort sappig en rosé van binnen te zijn en lekker dichtgeschroeid van buiten.
Hoe kun je rosbief klaarmaken?
Rosbief is natuurlijk het indrukwekkendst wanneer je hem in zijn geheel bereidt en op tafel pas in porties snijdt. Dit doe je door de rosbief langzaam in de oven te garen. Hoe kun je rosbief het beste klaarmaken in de oven? Dat doe je als volgt:
- Voorverwarmen: Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Bakken: Doe een flinke klont roomboter in een braadpan en wacht tot de boter niet meer schuimt. Nu kun je de rosbief rondom bakken om het vlees dicht te schroeien en de vleessappen in het vlees te behouden.
- Braden: Nu leg je de rosbief in een ovenschaal samen met het vocht uit de braadpan. In het midden steek je een ovenbestendige vleeskernthermometer. De rosbief is medium-rare wanneer het vlees een kerntemperatuur van 55 graden heeft bereikt. Dit duurt ongeveer een uur. Na een half uur kun je het vlees draaien en het braadvocht eroverheen gieten.
Heb je geen oven thuis? Dan kun je de rosbief ook klaarmaken in de pan. In principe werkt dit precies hetzelfde. Je bakt de rosbief dan op een laag vuur met de kernthermometer in het vlees. Wanneer de temperatuur 55 graden aangeeft, is het vlees klaar. Laat in beide gevallen het vlees nog een kwartiertje afgedekt onder de aluminiumfolie staan, voordat je het opdient. Zo wordt de warmte goed door het vlees verspreid.
Lekker met saus of kruiden
Rosbief heeft van zichzelf al een heerlijke smaak, maar naast zout en peper, kun je het vlees ook kruiden met wat takjes rozemarijn en tijm. Of serveer er een saus bij, zoals een rodewijnsaus, een sjalottenjus, portsaus of honing-mosterdsaus bijvoorbeeld. Heb je nog vlees over? Dan kun je dit dun gesneden de volgende dag op brood eten. Of snijd eens wat reepjes rosbief door een oosterse salade. Ben je fan van carpaccio? Dan kun je er prima flinterdunne plakjes van snijden voor een rosbief-rundercarpaccio.
Wil je meer tips over het bereiden van rosbief? Vraag het eens aan de slager in je buurt. Die vind je door je postcode in te toetsen op de startpagina van deze website.