Wat is mager vlees?

10 februari 2025 · door Tara

Let je op je gewicht, dan kom je met enige regelmaat de term “mager vlees” tegen in recepten voor je dieet. Maar wat wordt er eigenlijk bedoeld met vlees dat mager is? Zit daar geen vetrandje aan misschien en kun je dit, net als elke andere vleessoort, gewoon als broodbeleg gebruiken? Wat is mager vlees precies? Voor deze blog zochten we uit welk vlees “mager” genoemd mag worden en waarom.

Wat is mager vlees eigenlijk?

De term mager vlees klinkt eigenlijk een beetje alsof het vlees betreft van magere dieren. Maar dat is niet het geval. Net zoals je vlees kunt onderscheiden in wit en rood vlees, bewerkt en onbewerkt vlees, kun je vlees ook verdelen in mager vlees en vet vlees. Welk vlees is dan mager? Als vlees minder dan 10 gram vet bevat op 100 gram vlees, mag het mager genoemd worden. Dit kan dus zowel een plakje mager vlees zijn voor je broodbeleg, als mager vlees voor het avondeten.

Welke vleessoorten zijn mager?

Wanneer je mager vlees wilt kiezen, denken de meeste mensen direct aan kip en gevogelte. Maar het vetgehalte hangt samen met het lichaamsdeel van het dier. Hierdoor kun je eigenlijk van elke diersoort wel een mager deel vinden. Er zijn dus heel wat voorbeelden te geven voor mager vlees. Laten we eens kijken naar een onderverdeling in vetgehalte per vleessoort:

  • Zeer mager vlees: Zeer mager vlees bevat maar 0 tot 5 gram vet per 100 gram. Onder deze categorie vind je wild zoals haas en everzwijn. Maar ook varkensvlees zoals varkenshaas en varkensmignonette, uit het rugdeel van het varken, bevatten heel weinig vet. Ook magere biefstuk, runderstoofvlees, een kalfslapje en een kippen- of kalkoenborst vallen onder zeer mager vlees.
  • Mager vlees: Onder mager vlees verstaan we dus vlees dat tussen de 6 tot 10 gram vet per 100 gram bevat. Hieronder vallen de entrecote, eendenfilet, varkensstoofvlees, varkenskotelet, rundergehakt of bijvoorbeeld een ribkarbonade.
  • Mager vlees als broodbeleg: Ook vleeswaren voor op de boterham zijn in een magere variant verkrijgbaar. Hierbij vallen kalkoenfilet, runder rookvlees, fricandeau, rosbief en bijvoorbeeld kipfilet onder de zeer magere vleeswaren voor op brood. Hammen zoals achterham en schouderham zijn ook magere vleeswaren, maar vallen in vetpercentages net ietsje hoger uit.

Nu kun je heel gezond lekker mager vlees kopen en denken dat je goed bezig bent, maar wanneer je dat magere kalfslapje vervolgens in de vette roomboter bakt, of je magere varkenshaas met een dikke roomsaus overgiet, doe je het lage vetgehalte natuurlijk helemaal teniet.

Bewerkt of onbewerkt mager vlees

Iets anders om op te letten bij het kopen van mager vlees is de manier van bewerken. Onbewerkt mager vlees is namelijk gezonder dan bewerkt mager vlees. Wat is onbewerkt mager vlees? Dat zijn alle magere vleessoorten die vermalen of gesneden zijn, zonder verdere toevoegingen of bewerkingen. Een worst, een hamburger, paté of gemarineerd vlees is bewerkt en daardoor minder gezond. Onbewerkt mager vlees past in een gezond voedingspatroon en bevat veel gezonde eiwitten, minder vet en minder verzadigde vetzuren.

Wil je meer weten over magere vleessoorten? Loop dan eens binnen bij een slager in de buurt en laat je informeren. Je vindt de dichtstbijzijnde slagerij, door het invullen van je postcode op de startpagina van deze website.

Mager vlees Varkensvlees