De topper onder de Belgische gerechten is toch wel de steak tartaar. Er is geen restaurant waar je deze klassieker niet op de menukaart tegenkomt. Soms met een eigen invulling van het traditionele recept, of geserveerd met mayonaise, waarna we het ineens filet americain noemen. Maar een echte steak tartaar serveer je zonder mayonaise. Benieuwd welk vlees je het beste gebruikt voor steak tartaar? Je leest het in deze blog.
Waar komt steak tartaar vandaan?
Over de oorsprong van steak tartaar doen veel verhalen de ronde. Zo zouden de Tartaten (nee, niet de Tartaren), met lappen vlees onder hun zadel hebben rondgereden tijdens het paardrijden over de steppe, om het vlees malser te maken. Later is de naam verbasterd naar Tartaren. Ook zouden de Amerikaanse zeevaarders in de haven van New York, rauwe gemalen steak hebben gegeten. Terwijl men in Parijs de rauwe steak als steak à l'Américaine serveerde met ei. Werd er een saus van mayonaise, peterselie, ui en gekookt ei aan toegevoegd? Dan noemde de Fransen het tartare. Waar de echte oorsprong ligt, blijft dus in het midden.
Welk vlees kies je voor steak tartaar?
Steak tartaar maken is een fluitje van een cent en kan echt iedereen. Rundvlees is het klassieke steak tartaar vlees en dan bij voorkeur biefstuk. Maar welke steak kies je dan voor je eigen steak tartaar? Eigenlijk is alles wat onder biefstuk valt goed. Dit zijn de delen die afkomstig zijn van de dikke lende, de bovenbil of het spierstuk. Het beste vlees voor steak tartaar is kraakvers en komt rechtstreeks uit de koeling. Laten we eens kijken hoe je het maakt:
- Ingrediënten:
- 400 gram biefstuk
- 8 kleine cornichons (in blokjes) of 4 augurken (in blokjes)
- 2 versnipperde sjalotjes
- 1 eetlepel kappertjes, uitgelekt en fijngesneden
- 1 eetlepel mosterd
- 1 eetlepel Worcestershire saus
- 10 druppels tabasco
- 4 eidooiers
- 1 bosje krulpeterselie
- Bereiding:
- Snij het vlees in kleine reepjes om vervolgens de reepjes in kleine stukjes te snijden. Vind je al dat snijden te lang duren? Vraag dan of de slager het voor je fijnhakt in de hakmolen, maar zorg wel dat het geen brei wordt, maar kleine stukjes. Zet het rauwe vlees hierna direct apart in de koelkast.
- Meng de fijngehakte cornichons met de sjalotjes, kappertjes, mosterd, Worcestershire saus en tabasco in een kom en voeg hier het verse vlees aan toe. Roer alles goed door elkaar en proef of het goed op smaak is. Voeg eventueel nog wat extra peper en zout toe als smaakmakers.
- Verdeel het mengsel over 4 serveerringen en plaats het op aparte borden. Als laatste plaats je een eidooier op elke steak tartaar, nadat je de ringen hebt verwijderd. Als garnering versier je de steak tartaar met een plukje krulpeterselie.
Bij rauwe vlees en rauw ei, vraag je jezelf misschien af: “Is steak tartaar wel gezond?” Zo lang het vlees maar vers is en je het hygiënisch bereidt, is er niets aan de hand. Wel adviseert het voedingscentrum om niet meer dan 500 gram rood vlees per week te eten. Voor zwangere vrouwen is steak tartaar af te raden, net als voor kinderen en vatbare ouderen.
Wil je ook aan de slag met je eigen steak tartaar? Vraag dan eens bij de slager om het beste stukje vlees hiervoor. Je vindt een slager in de buurt, door je postcode in te toetsen op de startpagina van deze website.