Wanneer de winter voor de deur staat, breekt in Vlaanderen de tijd weer aan voor de Vlaamse hutsepot. Verwar deze "oesjepot" vooral niet met de Nederlandse hutspot, want het zijn echt twee totaal verschillende gerechten. De klassiek Vlaamse hutsepot bevat namelijk geen gestampte aardappelen, andere soorten groenten en ook andere soorten vlees. Wil je weten welk vlees je allemaal kunt gebruiken in hutsepot? Je leest het in deze blog.
Wat is een Vlaamse hutsepot?
De Vlaamse hutsepot is een rijke stoofschotel die nog het meeste overeenkomt met de Franse pot-au-feu. Groenten uit het seizoen worden gecombineerd met stukken vlees en gekookte aardappelen. Elke streek en familie heeft zo zijn eigen combinaties van groenten en vlees, waardoor geen enkele hutsepot gelijk is. Van origine werden vooral de resten van het varken gebruikt, zoals de oren, de poten en de staart. Maar tegenwoordig zie je juist veel verschillende vleescombinaties. De stoofpot staat uren te pruttelen en past goed bij koude winterse dagen.
Welk vlees gebruik je in hutsepot?
Hutsepot is echt een gerecht waar je elke vleessoort voor kunt gebruiken die je lekker vindt. De meeste hutsepotrecepten zijn met spek, maar een hutsepot met een smaakvolle rookworst of een hutsepot met stoofvlees kan ook prima. Probeer ook eens vlees te gebruiken dat je de rest van het jaar wat minder gebruikt, zoals: varkenspoten, varkenswangen, pens of konijn bijvoorbeeld. Of bereid een hutsepot met lokale worst en andere streekproducten. Ook de lokale slager kan je hier goed over adviseren en heeft zeker goede tips voor lekker vlees voor je hutsepot.
Zelf een pan hutsepot maken
Ga je zelf aan de slag om hutsepot te maken? Let dan goed op de volgorde en het garen van de ingrediënten. Zo kun je het beste eerst het vlees laten sudderen in de bouillon en een dag later de groenten en de aardappelen toevoegen. Hiermee voorkom je dat je groenten helemaal kapot koken. We geven je hier een klassiek recept om zelf hutsepot te maken:
Ingrediënten:
- 400 gram spekblokjes
- 300 gram rundvlees
- 300 gram casselerrib
- 1 varkenspoot
- 4 braadworsten
- 2 uien
- 1 teentje look
- 1/2 kilo vastkokende aardappel
- 3 stuks prei
- 1/2 kilo spruitjes
- 4 grote wortelen
- 4 rapen
- 1 selder
- Tijm
- Laurierblaadjes
- Bouillonblokjes naar voorkeur: vlees-, gevogelte- of groentenbouillon
- Mosterd, peterselie en pijpajuin om te garneren
Bereiden:
- Hak de prei in ringen, haal de harde stukjes en buitenste blaadjes van de spruitjes, hak de wortels, rapen en selder in blokjes en doe dit in een grote kookpot met 1,5 liter water en 3 bouillonblokjes. Breng zachtjes aan de kook.
- Bak eerst de spekblokjes in een grote braadpan en haal ze daarna uit het vet met een schuimspaan, zodat er zo veel mogelijk vet in de pan achterblijft.
- Snipper de uien en de knoflook en bak het eventjes aan in de braadpan. Voeg vervolgens het in stukken gesneden rundvlees, de casselerrib, de varkenspoot en de worst toe en bak dit even mee.
- Voeg het vlees, de uien en knoflook toe aan de groenten, samen met de tijm en laurierblaadjes en laat ongeveer 90 minuten koken.
- Snijd en kook de aardappelen en voeg deze toe aan de pan met groenten en vlees.
- Garneer de hutsepot met peterselie en pijpajuin en geef er apart een schaaltje mosterd bij.
Hou je van beetgare groenten en wil je voorkomen dat de groenten te gaar worden? Kook dan alle groenten apart in 1,5 liter bouillon totdat ze gaar zijn. Kook ook het vlees apart in 1,5 liter bouillon totdat het gaar is en voeg later de groenten en het vlees samen.
Ben je benieuwd welke vleessoorten in de hutsepot bij jou in de streek populair zijn? Vraag het eens aan een slager in de buurt. Die vind je door je postcode in te vullen op de startpagina van deze website.