Welke kruiden passen goed bij gehakt?

28 februari 2025 · door Tara

Gehakt is wellicht een van de meest verkochte vleessoorten. Dat is niet zo gek, want je kunt er naar hartelust mee variëren. Zo kun je er ballen van draaien of hamburgers mee bereiden, je kunt gehakt verwerken in ovenschotels en sauzen, of het rauw eten als steak haché. Van nature heeft gehakt een neutrale vleessmaak, maar door gehakt te kruiden, geef je er helemaal je eigen draai aan. In deze blog geven we de beste tips over welke kruiden allemaal goed combineren bij gehakt.

Hoe kun je gehakt kruiden?

Gehakt kun je eigenlijk op elk moment kruiden: voordat je het gaat bakken, tijdens het bakken of erna. Wanneer er veel vocht in je gehakt zit, kun je dit oplossen door zout toe te voegen voordat je het gaat bereiden. Het zout onttrekt dan vocht aan het vlees. Wil je extra kruidig gehakt met veel smaak? Marineer dan je gehakt ongeveer 2 uur in de kruiden. Zo trekken alle smaken goed in het vlees en proef je echt een volle kruidensmaak. Een alternatief is het vlees een zogenaamde dry rub te geven. Hierbij wrijf je de kruiden aan de buitenkant in het vlees, voor een lekker kruidenkorstje.

Welke kruiden combineer je met gehakt?

Welke kruiden zijn nu allemaal lekker bij gehakt? Dat hangt in de eerste plaats af van je persoonlijke voorkeur. Misschien ben jij wel fan van spicy kruiden, of juist een liefhebber van knoflook bijvoorbeeld? Dankzij de neutrale smaak van het vlees, zijn er in principe bijna geen kruiden ongeschikt voor gehakt. Het kan gelukkig dus niet snel misgaan. Wil je zelf gehakt kruiden maken? Probeer dan eens de volgende combinaties geschikt voor 500 gram gehakt:

Basisrecept voor gehaktkruiden:

  • 2 theelepels gemalen peper (liefst witte peper)
  • 2 theelepels nootmuskaat
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder

    Meng de kruiden goed door elkaar en leg het rauwe gehakt in een kom. Met je handen, verdeel je de kruiden vervolgens door het vlees, voordat je het gaat bereiden. Met dit basisrecept kun je ook variëren door er eens 1 theelepel paprikapoeder aan toe te voegen of een theelepel mosterdpoeder bijvoorbeeld.

Aziatische kruidenmix voor gehakt:

  • 2 theelepels gemalen peper (liefst witte peper)
  • 2 theelepels nootmuskaat
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 1 theelepel 5 spice
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder

    Voor een extra Oosterse touch, bak je het gehakt in sesamolie en serveer je het met zoete ketjap saus. Eet je liever spicy? Voeg dan 2 theelepels cayennepeper toe.

Griekse kruidenmix voor gehakt:

  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel oregano
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel peterselie
  • 1 theelepel kaneel

    Voor het bereiden van Grieks gehakt maak je gebruik van verse knoflook en verse ui. Deze kun je zowel in gepureerde vorm, als in gesnipperde vorm toevoegen voor het bakken.

Zoals je ziet is het echt een kwestie van smaak en uitproberen wat je lekker vindt. Wil je meer tips voor het maken van je eigen gehaktkruiden? Loop dan eens binnen bij een slager in je buurt en vraag naar hun favoriete recept. Door het intoetsen van je postcode op deze website vind je meteen de dichtstbijzijnde slagerij.

Vleesbereidingen